21•05•2017 Tessenderlo [B] Tsgrooten Klankenstroom

Tsgrooten fragmentje Psallentes workshop Hendrik Vanden Abeele
Abt Tsgrooten afgebeeld op een folio van het naar hem genoemde Antifonarium (Vlaamse Erfgoedbibliotheek)

Blij te kunnen meewerken aan het project ‘Klankenstroom’ te Tessenderlo, volgende zondag. Dat wordt iets speciaals. Het volledige programma wordt hieronder beschreven (zoals de gemeente het zelf op hun site heeft staan). Ons gedeelte legt zich vier uur lang toe op het Antifonarium Tsgrooten. Maar dan wel anders dan je van ons gewend bent: het zal er uiterst kalm, rustig, traag en zorgvuldig aan toe gaan. Monotonie, afgewisseld met rustig opflakkerende melismen uit het Antifonarium. Alsof je naar een bijna uitgedoofd haardvuur zit te kijken — ja dat is een goed beeld. Behaaglijkheid, ja, maar anderzijds toch ook niet zo gemakkelijk: hoe langer je zal blijven, hoe meer er zich iets in je binnenste zou kunnen voordoen. We kunnen niet garanderen dat dat positief zal zijn, maar we hopen het van harte.

“Op zondag 21 mei kunnen minnaars van klassieke en religieuze muziek, families, wandelaars en (spoor)fietsers terecht op drie locaties in Tessenderlo.

1. Stiltegebied Gerhagen: Om 13.30, 14.30 en 15.30 vertrekt aan het Bosmuseum een groep onder leiding van een gids voor het stiltepad, langs de fluisterwand, de mijmerbank, in de geluidscabine, op de VVV-toren. In het Bosmuseum speelt Hans Cammaert op de barokviool werken van Biber. Kinderen met de geluidsrugzakjes kunnen ten volle genieten van deze stiltebeleving.
2. De railbike aan de Spoorwegstraat: om 13.30 en 16.00 uur kan de deelnemer een tocht per spoorfiets ondernemen: van rumoer, stiller, zeer stil, veel lawaai aan de snelweg. Het is een luistertraject met opdrachten voor jongeren. Opmerkelijk is een muzikaal intermezzo in een nostalgisch schipperscafeetje aan het kanaal, waar de tijd in 1957 bleef stilstaan. Wie eerst het stiltepad in Gerhagen heeft gedaan, kan ook nog deelnemen aan het railbikeprogramma.
3. De finale vindt plaats van 15 tot 19.00 uur in de Sint-Martinuskerk met een onafgebroken, vier uur durende ‘zangmarathon’ van gregoriaanse koorgezangen en psalmen uit het wereldvermaarde 16de-eeuwse antifonarium van de abdij Tongerlo, gebracht door Psallentes. De Looise Sint-Martinuskerk beschikt naast een zeldzaam barokdoksaal en monumentaal orgel nog over een derde troef: een onovertrefbare akoestiek, te danken aan de middeleeuwse bouwmeesters Hendrik en Jan Maes uit Diest die de kerk meer dan 500 jaar geleden hebben gerealiseerd volgens hun plannen. Hier vindt ook een theeceremonie plaats.
Zondag 21 mei zal voor Tessenderlo een ongeziene culturele hoogdag worden.
Prijzen: €12 per persoon voor het hele dagprogramma voor de drie attracties samen en afzonderlijk €4 voor de railbike en €4 voor de stiltewandeling in Gerhagen. Kinderen onder 8 jaar gratis.
Tickets en reservatie van 2 mei tot 19 mei 2017: 013 35 33 31 (kantooruren)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: