14&15•04•2017 Naarden [NL] Jerusalem Jerusalem

Psallentes Jerusalem Naarden 2017

De liturgie voor de Goede Week is zeer rijk en divers, en heeft in de loop van de muziekgeschiedenis tot polyfone zettingen geleid die in ons collectieve geheugen gegrift staan. Maar het begon allemaal met de eenvoudige monofonie van het gregoriaans. In ‘Jerusalem Jerusalem’ laat Psallentes enkele pareltjes horen uit dat eenstemmige repertoire, zoals antifonen met psalmverzen, en lamentaties met hun responsoria.

Met name de lamentaties, misschien nog beter bekend als de klaagliederen van Jeremia, dringen diep door. Met sobere maar doeltreffende recitatie-formules wordt de val van Jeruzalem betreurd, waarbij die soberheid ons snel naar de kern van de zaak brengt: dit gaat ook over het lijden en sterven van Jezus Christus.

De drie fragmenten uit de klaagliederen, zoals liturgisch voorzien voor de eerste nocturne van de metten op Goede Vrijdag, worden hier niet alleen evocatief gepresenteerd binnen hun oorspronkelijke context, maar worden ook drievoudig becommentarieerd door de drie delen van de boetepsalm Miserere mei, Deus. Uit de vele polyfone zettingen van die psalm koos Psallentes voor die van Josquin Desprez, uitgepuurd tot een versie voor gelijke stemmen.

Zo ontstaan drie erg gelijkaardige taferelen, getekend in heldere lijnen en ingekleurd met zachte tinten. En zo helpt Psallentes te doen wat Jeremia ons aanbeveelt: ‘Jeruzalem, Jeruzalem, kom tot inkeer…’.

Vrijdag 14 april 2017 te Naarden, Grote Kerk, 9u30 (‘s morgens)

Zaterdag 15 april 2017 te Naarden, Grote Kerk, 9u30 (‘s morgens)

Tickets hier.

Naarden? ‘Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en vooral beroemd om zijn unieke stervorm.’

Met Barbara Somers, Elisabeth Colson, Lisa De Rijcke, Marion Kreike, Amélie Renglet, Lieselot De Wilde, Veerle Van Roosbroeck en Sarah Abrams.

Tekst en foto: Hendrik Vanden Abeele, 8 april 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: