22•01•2017 Wijnegem [B] Llibre Vermell de Montserrat

Zondag 22 januari 2017 om 11u in het Annuntia-instituut te Wijnegem. Psallentes samen met Zefiro Torna met een zonnig zuiders zomers programma: Llibre Vermell de Montserrat. Tickets hier.

Het is avond. Een zachte zomeravond in het veertiende­-eeuwse Catalonië. Een kleine groep pelgrims rust uit, zittend tegen de kerkmuur van de abdij van Montserrat. Zij komen van ver. Ze hebben een lange reis gemaakt om hier de beroemde Zwarte Madonna te aanbidden. In de nabijheid van de Maria met het Kind verwachten deze bedevaarders verlichting, vergeving, zuivering, inspiratie, een nieuw begin.

Sommige pelgrims houden er ter plekke al gauw liederlijke gewoontes op na. Ze drinken, maken veel lawaai, ze dansen wild. Na de lange tocht moeten zij stoom afblazen. Maar niet deze rustige pelgrims tegen de kerkmuur. Zij genieten van het samenzijn. Ook zij willen ‘liederlijk’ zijn, maar dan heel anders: om de avond door te brengen, zingen ze samen liederen voor de Madonna. Ze kennen deze klassiekers door en door. Het O virgo splendens kunnen we in driedubbel canon zingen, zeggen ze. En het Los set gotxs zullen we in onze taal zingen, niet in het Latijn. We sommen de Zeven Vreugden van Maria op. En in het Ad mortem festinamus buigen we ons over onze dwalingen en de dood. Het zijn beroemde liederen en de monniken van de abdij hebben ze ook netjes opgeschreven in een boekje, als wilden ze zeggen: “Deze liederen en geen andere”. Psallentes en Zefiro Torna hebben het rode boekje nog eens opengedaan.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: