24•04•2016 Mini-workshops Pelgrimsmuziek

Stella splendens Llibre Vermell de Montserrat, Psallentes Hendrik Vanden Abeele
Het is niet verwonderlijk dat in het Llibre Vermell de Montserrat vooral virelais voorkomen: het was eeuwenlang de meest populaire dicht- en muziekvorm, en er kon op gedanst worden. Hier het Stella splendens. [Montserrat, Llibre Vermell, f22v]

Op zondag 24 april 2016, op Erfgoeddag, kun je op de site van de Parkabdij in Heverlee een mini-pelgrimstocht maken. Een onderdeel daarvan is wat hieronder beschreven staat: kleine workshops rond pelgrimsmuziek. Het volledige programma van de Leuvense Erfgoeddag vind je hier.

In het Huis van de Polyfonie kan je met Hendrik Vanden Abeele en zangers van het ensemble Psallentes laat-middeleeuwse pelgrimsliederen zingen. Die liederen werden opgetekend in het ‘Libre Vermell de Montserrat’, een manuscript uit de Abdij van Montserrat, en de ‘Codex Calixtinus’, uit de Kathedraal van Santiago de Compostela. In deze mini-workshops gaan de muziekwetenschappelijke inzichten ontwikkeld aan de Alamire Foundation hand in hand met de artistieke keuzes die erfgoed levend maken. Zo wandel je verder als pelgrim met de geschikte deuntjes in het hoofd.

Er start een sessie van 15 minuten om het half uur, beginnend bij 12u. Laatste sessie om 17u30. Geen voorkennis of inschrijving vereist, gewoon komen meezingen is meer dan genoeg. Niet elke sessie heeft hetzelfde thema. Hartelijk welkom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: