27&28&29•10•2015 Leuven & Antwerpen [B] Cadman Requiem

Freek Borstlap en Thomas Baeté in project Cadman Requiem Psallentes en The Spirit of Gambo Hendrik Vanden Abeele

Componist Gavin Bryars (°1943) verloor een goede vriend bij de aanslag op vlucht Pan Am 103 boven het Schotse plaatsje Lockerbie in 1988. Om die vriend — Bill Cadman — te gedenken schreef Bryars het Cadman Requiem. Dat werk staat centraal in een project dat Psallentes samen met het gamba-consort The Spirit of Gambo komende week presenteert te Leuven en te Antwerpen. De twee concerten op 27 en 28 oktober ter Abdij van Park zijn naar het schijnt uitverkocht. Voor 29 oktober in AMUZ te Antwerpen zijn er nog wel tickets, bestel ze hier.

We hebben natuurlijk al duchtig gerepeteerd, en inmiddels is ook The Spirit of Gambo in België aangekomen. Het worden concerten ‘met stip’ — dat staat vast. Met Cadman Requiem in het midden is er voor en na zesstemmige consort-muziek te horen (Taverner en Gibbons) en twee reusachtige Perotinus-stukken (ca. 1200) in vierstemmig organum. Als kersen op de taart weerklinkt eerst ook nog het gregoriaanse Requiem en aan het eind het In Paradisum. Een pluim en een dankjewel voor professor Pieter Bergé, die het concept van dit concert uitdacht. En een dikke dankjewel aan Freek Borstlap en Thomas Baeté en de andere leden van The Spirit of Gambo die er zo enthousiast in mee stapten. Bij Psallentes zijn voor deze gelegenheid te horen: Rob Cuppens, Jan Caals, Jan Van Elsacker, Greg Skidmore, Laurens-Alexander Wyns, Michiel Haspeslagh, Pieter Coene, Pieter Stas en Hendrik Vanden Abeele.

We gaan een superweek tegemoet!

Foto Hendrik Vanden Abeele, 25 oktober 2015, Huis van de Polyfonie Heverlee

One thought on “27&28&29•10•2015 Leuven & Antwerpen [B] Cadman Requiem

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: