07•05•2015 Leuven [B] Llibre Vermell de Montserrat @ Passie van de Stemmen

Donderdag 7 mei 2015 is Psallentes samen met Zefiro Torna te gast op het festival Passie van de Stemmen te Leuven. Meer info en tickets hier.

Het is avond. Een zachte zomeravond in het veertiende-eeuwse Catalonië. Een kleine groep pelgrims rust uit, zittend tegen de kerkmuur van de Abdij van Montserrat. Zij komen van ver. Ze hebben een lange reis gemaakt om hier de beroemde zwarte Madonna te aanbidden. In de nabijheid van de Maria met het Kind verwachten deze bedevaarders verlichting, vergeving, zuivering, inspiratie, een nieuw begin.

Sommige pelgrims houden er ter plekke al gauw liederlijke gewoontes op na. Ze drinken, maken veel lawaai, ze dansen wild. Na de lange tocht moeten zij stoom afblazen. Maar niet deze rustige pelgrims tegen de kerkmuur. Zij genieten van elkaars samenzijn. Ook zij willen ‘liederlijk’ zijn, maar dan heel anders: om de avond door te brengen zingen ze samen liederen voor de Madonna. Ze kennen deze klassiekers door en door.

Het ‘O virgo splendens’ kunnen we in driedubbel canon zingen, zeggen ze. En het ‘Los set goytxs’ zullen we in onze taal zingen, in het Catalaans, niet in het Latijn. We sommen de zeven vreugden van Maria op. En in het ‘Ad mortem festinamus’ buigen we ons over onze dwalingen en over de dood.

Het zijn beroemde liederen, en de monniken van de Abdij hebben ze ook netjes opgeschreven in een boekje, als wilden ze zeggen: “Deze liederen en geen andere”.

Psallentes en Zefiro Torna hebben het rode boekje nog eens opengedaan.

One thought on “07•05•2015 Leuven [B] Llibre Vermell de Montserrat @ Passie van de Stemmen

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: