09•02•2015 Leiden [NL] Dies Natalis Universiteit Leiden

Psallentes voor het zingen. Veerle Van Roosbroeck, Lore Binon, Amélie Renglet, Barbara Somers, Rozelien Nys, Kerlijne Van Nevel, Hendrik Elie Vanden Abeele
Psallentes voor het zingen. Veerle Van Roosbroeck, Lore Binon, Amélie Renglet, Barbara Somers, Rozelien Nys, Kerlijne Van Nevel, Hendrik Elie Vanden Abeele. Rechts de blokfluitisten Yi-Chang Liang, Hester Groenleer, María Martínez Aderza. Foto Universiteit Leiden.

[NL] Op maandag 9 februari 2015 werkte Psallentes mee aan het ‘zichtbaar en onzichtbaar orkest’ dat de 440ste verjaardag van de Leidense universiteit met ‘tijdloze tijdverschijnselen’ ondersteunde.

Bekijk de plechtigheid hier. De muzikale tussenkomsten situeren zich vooral tussen de minuten 19 en 28; 77 en 85; 131 en 139; 156 en 163.

Lees hier een verslag van de namiddag.

Het artistiek concept voor deze bijzondere gebeurtenis werd uitgewerkt door Walter van Hauwe, Paul Koek, Ton van der Meer, Frans de Ruiter en Hendrik Vanden Abeele. Het was een productie van De Veenfabriek (Leiden) en de Academie der Kunsten (Faculteit der Geesteswetenschappen), het samenwerkingsinstituut van de Universiteit Leiden en de Hogeschool der Kunsten Den Haag (Koninklijk Conservatorium en Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten). De uitvoerenden waren Psallentes (Lore Binon, Rozelien Nys, Amélie Renglet, Barbara Somers, Kerlijne Van Nevel en Veerle Van Roosbroeck); Spreker Henk Jan de Jonge; Tuba’s Tjeed Oostendorp; Sirenes Ton Van der Meer; Düraluphoon: Paul Koek; Blokfluiten (Yi-Chang Liang, Hester Groenleer, María Martínez Ayerza en Walter van Hauwe); Clavichord Frans de Ruiter; Intona’s: studenten T.I.M.E.. De geluidsregie was bij Will-Jan Pielage, Licht en speciale effecten Uri Rapport en productie-assistentie Lynn Koek.

In de plechtigheid werd Monika Grütters geciteerd, de Minister van Cultuur van de Bondsrepubliek Duitsland. Het gaat om een fragment uit haar toelichting bij de begroting 2015.

“We hebben kunst en cultuur nodig, roekeloze ongemakkelijke denkers en kunstenaars. We hebben utopieën nodig die ze ontwerpen, de fantasie die hen aanwakkert, het verlangen naar een betere wereld. Zij zijn de doorn in het vlees van onze maatschappij, die verhindert dat intellectuele luiheid en politieke gemakzucht de democratie laten inslapen.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: