01•02•2015 Aldeneik [B] Triptycha

Triptycha Van Eyck Lam Gods. Psallentes Hendrik Vanden Abeele

Triptycha. Drieluiken rond Van Eycks Zingende Engelen.

Zondag 1 februari 2015 te Aldeneik, om 11u. Dubbelconcert met Vocaal Ensemble Academie Maaseik. Meer info hier.

Het Lam Gods (1432) van de broers Van Eyck is een beroemd en belangrijk stuk werelderfgoed. Het wordt nog steeds bewaard en getoond op de plek van waaruit het nu bijna zeshonderd jaar geleden besteld werd: de Gentse Sint-Baafskathedraal (toen Sint-Janskerk). Het veelluik werd uitvoerig besproken en bestudeerd, en in de periode 2012-2017 wordt het uiterst grondig gerestaureerd. In ‘Trypticha’ laat Psallentes het kunstwerk nu ook auditief tot leven komen. Daarbij spiegelen de zangeressen van Psallentes zich aan één van de luiken, linksboven naast Adam: de Zingende Engelen. Deze hemelbewoners hebben geen vleugels, maar wel rijk versierde brokaten koormantels, en ze staan rond een lessenaar. Op die lessenaar ligt een boek, waarvan we slechts een paar noten kunnen zien. We weten niet wat voor boek dit is, maar het kan best een antifonarium zijn, een boek met gezangen voor het gregoriaanse officie. Toch laten die paar noten vermoeden dat er ook minstens polyfonie gezongen wordt: de muziek staat te lezen in een ritmische notatie, typisch voor meerstemmigheid. Gregoriaans en polyfonie, dat is dan ook het uitgangspunt van deze nieuwe Psallentes productie. Daarbij is het hele project opgezet als een verzameling drieluikjes, met telkens een op het inhoudelijk programma van het Lam Gods aansluitende constructie van een- en meerstemmig gezang. In een later stadium zal Psallentes zich ook op de instrumentale pendant van de Zingende Engelen gaan toeleggen: de Musicerende Engelen, rechtsboven naast Eva. Vooralsnog: pure en doordringende vocale tafereeltjes. Engelachtig.

 

One thought on “01•02•2015 Aldeneik [B] Triptycha

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: