08•11•2014 Concertgebouw Brugge [B] SLOW festival

[NL] Op zaterdag 8 november 2014 is Psallentes (in dubbele gedaante) deel van het SLOW festival van het Concertgebouw Brugge. Kapel O.L.V van Blindekens, tussen 8u en 17u15.

‘Helemaal in de aard van het gregoriaans – onze specialisatie, trager kan haast niet – laten de zangers en zangeressen van ensemble Psallentes zich in het project In extenso van een uiterst trage en zorgvuldige kant zien. Van zonsopgang naar zonsondergang, als een echte dagtaak, worden drie gezapige, erg diverse lijnen met elkaar verweven tot een stil en intens gebeuren dat de Blindekens-kapel ombouwt tot een meditatieve ruimte, waar zintuigen anders dan anders worden aangesproken.

De mannen van Psallentes reciteren onverstoorbaar de 2461 verzen van de Psalmen, strak en monotoon. Uitgemeten starten ze met psalm 1 en de ‘gelukkige mens’, om 9 uur later te eindigen met de laatste woorden van psalm 150, ‘alles wat adem heeft…’. Daarbovenop leggen de dames van Psallentes elk half uur een melodieus sausje dat ze bereiden uit de ingrediënten van een Turnhouts processionale. Zo presenteren ze doorheen de dag dat 16e-eeuwse manuscript nagenoeg van voor naar achter, tussen eerste en laatste bladzijde.

De derde lijn is verrassend weggelegd voor top-theesommelier Ann Vansteenkiste. Haar werd gevraagd bij alle akoestische prikkeling in een heel ander soort prikkeling te voorzien. Zij zal een thee samenstellen en aanbieden die, zoals ze het zelf zegt, ‘niet alleen de dorst kan lessen, maar ook aan onze spirituele honger tegemoet komt’. Op die manier versterkt de stille kracht van thee die twee andere rivieren van de dag, uitmondend in alweer een unieke ervaring – in een zee van tijd en eeuwigheid.’

Tickets hier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: