14•09•2014 Psallentes open repetitie @ Open Monumentendag Huis van de Polyfonie

Torstuna project Psallentes and Gemma Karin Strinnholm Lagergren en Hendrik Vanden Abeele

Tijdens Open Monumentendag nodigt de Alamire Foundation u van harte uit op een open repetitie van Psallentes. Welkom op zondag 14 september van 14u tot 17u in het Huis van de Polyfonie, Abdij van Park 1 te Heverlee.

De zangeressen van Psallentes worden voor deze gelegenheid geleid door Karin Strinnholm Lagergren, zangeres en postdoctoraal onderzoeker bij Alamire Foundation. Tijdens deze repetitie zingt het ensemble gregoriaans uit het ‘Torstuna Missaal’, een veertiende-eeuws Frans handschrift uit de Dominicaanse traditie. Het handschrift dook later die eeuw op in de parochiekerk van Torstuna, Zweden, en werd vermoedelijk gedoneerd door iemand uit de parochie die in Parijs studeerde. De fragmenten van dit prachtige missaal bevinden zich vandaag in het rijksarchief van Stockholm.

Psallentes verdiept zich intensief in het missal, met het oog op de valorisatie van het manuscript. In oktober zal Psallentes samen met het Zweedse ensemble Gemma 24 van de in totaal ongeveer 150 bewaarde gezangen uit het missaal opnemen. Dat gaan we doen in een historisch kerkje ten zuiden van Stockholm.

Tijdens de open repetitie tonen we u een presentatie met meer informatie over het opnameproject.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: