28•08•2014 Antwerpen [B] Kathedraal — Monteverdi!

Psallentes Monteverdi Antwerpen kathedraal Laus Polyphoniae Hendrik Vanden Abeele

[GB] Tonight’s the night: Monteverdi’s Missa In Illo Tempore performed by Psallentes at Antwerp cathedral, during the Laus Polyphoniae festival. This is us rehearsing yesterday. Notice how serious they are all looking? That’s because at that very moment they are listening to an impressive solo chant performance by Lore Binon. Earlier, Conor Biggs’ performance had resulted in the same listening concentration. Here we have fourteen wonderful singers (and the equally wonderful Joris Verdin at the organ) handling the Monteverdi mass, and these were my (Hendrik Vanden Abeele’s) general performance instructions: it should be Powerful (but not hard), Serious (but not tedious) and Beautiful (but not sentimental). So if you are in desperate need for a PSB-performance of the In Illo Tempore: join us tonight at Antwerp cathedral. We’ll be glad to see you.

[NL] Vanavond gebeurt het, dames en heren! Psallentes voert Monteverdi’s virtuoze Missa In Illo Tempore uit, voorafgegaan door het motet waar Monteverdi zich op baseerde: de In Illo Tempore van Gombert. Dit doen we tijdens het Laus Polyphoniae festival te Antwerpen, in ons geval in de kathedraal. We hebben het voorrecht gehad drie dagen in de kathedraal te repeteren. Daar zaten mindere kantjes aan: het is er nooit stil, want er zijn altijd honderden toeristen aan het rondkijken. Maar we vonden het wel fijn dat velen onder hen soms langdurig bleven zitten luisteren. Gezellig! Hierbij enkele foto’s, die ik gisteren nam terwijl Lore Binon op indrukwekkende wijze enig vroeg-zestiende-eeuws gregoriaans ten beste aan het geven was. Zie hoe de andere zangers ernstig kijken: ze zijn helemaal mee in de vervoering, denk ik. Eerder op de avond had ook Conor Biggs zoiets al bewerkstelligd. Veertien prachtige zangers (en Joris Verdin aan het orgel) gaan met de mis van Monteverdi om, waarbij ze invulling geven aan wat ik als de basis van onze uitvoering aanduidde: het moet Krachtig zijn (maar niet hard), Ernstig (maar niet saai) en Mooi (maar niet sentimenteel). Ik denk dat het een top-avond wordt. 

Psallentes Monteverdi In Illo Tempore Antwerpen Laus Polyphoniae Hendrik Vanden Abeele 2014

 

Psallentes Monteverdi In Illo Tempore Antwerpen Laus Polyphoniae 2014 Hendrik Vanden Abeele

2 thoughts on “28•08•2014 Antwerpen [B] Kathedraal — Monteverdi!

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: