28•08•2014 Antwerpen [B] Monteverdi — Sopra il Motetto In Illo Tempore

Monteverdi Psallentes Laus Polyphoniae Hendrik Vanden Abeele

SOPRA IL MOTETTO IN ILLO TEMPORE

Monteverdi 1610

Van Claudio Monteverdi zijn drie missen bekend. De oudste ervan is de Missa In Illo Tempore, gepubliceerd in Venetië in 1610. De mis heeft die naam gekregen, omdat Monteverdi het motet In Illo Tempore van Nicolas Gombert als uitgangspunt nam.

Het is een beetje een nietszeggende titel (‘In die tijd’), die we misschien herkennen van evangelielezingen. Het stukje tekst waar Gombert zich voor zijn motet op baseerde is inderdaad een stuk evangelie. Jezus wordt terwijl hij onderwijst onderbroken door een vrouw die zegt dat de schoot die hem baarde en de borsten die hem zoogden alle lof verdienen. Merkwaardig genoeg reageert Jezus niet met een moeder-liefhebbende bevestiging daarvan, maar antwoordt streng dat het belangrijk is Gods woorden te kennen en te onderhouden.

Gombert maakte er een knappe demonstratie van imitatietechniek van, met zes stemmen die voortdurend op mekaar inpikken, en soms een nieuwe wending inzetten. Dat meesterschap van de imitatietechniek had Monteverdi opgemerkt en bestudeerd, en het ziet er naar uit dat hij in zijn mis, jong als hij was, ook een demonstratie wou geven van hoe goed hij wel met imitatie tussen stemmen om kon, en met (oude vormen van) contrapunt in het algemeen. Uit Gombert’s werk distilleerde hij acht thema’s (hij noemt ze fughe), die hij doorheen de mis als bouwstenen gebruikt voor zijn machtige constructie. Net als bij Gombert doet hij dit met zes stemmen.

Psallentes bouwt rond deze mis van de jonge en ambitieuze Monteverdi een knap programma dat naast het oorspronkelijk motet van Gombert ook gregoriaans bevat uit Antwerpse drukken van de vroege zeventiende eeuw. Overigens speelt de stad Antwerpen ook in de rest van het programma een rol. Het motet van Gombert werd voor het eerst gepubliceerd te Antwerpen in 1556. En van de mis In Illo Tempore van Monteverdi kwam in 1612 ook een druk uit bij Phalesius, eveneens te Antwerpen.

Hendrik Vanden Abeele

Antwerpen, kathedraal, donderdag 28 augustus 2014, 22h15, tickets hier.

2 thoughts on “28•08•2014 Antwerpen [B] Monteverdi — Sopra il Motetto In Illo Tempore

Add yours

  1. Gaan jullie deze mis ook nog elders uitvoeren, liefst op een respectabeler uur ?
    Veel plezier !

  2. Hallo Ria! Helaas is onze verschijning op Laus Polyphoniae voorlopig de enige gelegenheid waarop we de Missa In Illo Tempore van Monteverdi zingen. Jammer hé! En inderdaad, het is erg laat op de dag, dat vinden wij ook. Maar te oordelen aan de manier waarop de repetities van gisteren en vandaag zijn verlopen, denk ik met zekerheid te mogen zeggen dat de mensen ook zo laat op de dag nog wel even wakker zullen blijven. Alle begrip als het jou niet lukt, en we doen ons best om snel een nieuwe gelegenheid te vinden voor dit programma! Veel groeten, Hendrik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: