Dirk Snellings †

Dirk Snellings overleden

Het kwam niet onverwacht, maar het nieuws slaat toch in. Dirk Snellings, de man die Capilla Flamenca wereldfaam bezorgde, is vandaag overleden.

Deze foto nam ik in juni 2012 in Dirks tuin, een paar weken nadat men hem gezegd had dat hij ‘in het beste geval’ nog twee jaar te leven had. Die voorspelling is helaas uitgekomen — hij heeft het nog net iets beter dan ‘best’ gedaan. Een vlugge foto, niet eens de mooiste (en de voorlaatste die ik van hem zou nemen), maar zo zal ik mij hem herinneren: met steeds dat monkelend lachje (naast zijn liefde voor tuinieren, zoals je ziet). En bovenal: altijd in alles het goede gezien, in staat om steeds opnieuw mensen aan te moedigen.

Al aan het eind van de jaren negentig heeft hij mijn interesse in het laatmiddeleeuws gregoriaans en de aanverwante polyfonie dusdanig weten aan te wakkeren dat ik in 2000 het ensemble Psallentes oprichtte. Sindsdien hebben we heel veel samengewerkt, heel veel samen op reis (letterlijk en figuurlijk), vele cd-projecten en concertformules bedacht, zelden langs platgetreden paden. Noodgedwongen werd het de laatste jaren minder, maar ik mag zonder overdrijven stellen dat Psallentes er zonder Dirk Snellings wellicht niet geweest zou zijn.

Om die reden, maar ook om vele andere redenen, zoals zijn exemplarische levenshouding en de vele kansen die hij ook mij persoonlijk heeft geboden: bedankt Dirk, we gaan je heel erg missen. In naam van Psallentes spreek ik hier mijn medeleven uit aan Merle en de kinderen, en aan iedereen die Dirk graag zag.

Hendrik Vanden Abeele

12 thoughts on “Dirk Snellings †

Add yours

 1. Met oprechte deelneming voor familie, collega’s en vrienden van Dirk. De herinnering blijft aan de mooie passies die we uitvoerden in Kortrijk.

 2. een man die overal waar hij kwam een stempel naliet, zo muzikaal, zo begeesterend, zo open voor iedereen, vaar wel.

 3. Dirk was een inspiratie als leraar, zanger, en mens. Ik denk nog vaak terug aan m’n zanglessen op het Lemmens Instituut. Fijne herinneringen aan een fijne man.
  RIP.

 4. Dirk etait quelqu’un d’exceptionnel. Une humanite, une humilite, une gentillesse, une attention hors du commun. Et tout cela en plus d’etre un musicien fabuleux avec richesse et finesse. Je pense en ce moment particulierement a ses proches.
  Merci Dirk pour tout ce que tu nous as offert avec ta generosite sans limite.

 5. Een triest en onverwachts bericht. Heel veel sterkte voor familie, collega’s en vrienden van Dirk.

 6. Een hele warme warm, een pracht van een leraar, een fantastisch muzikant …. veel sterkte aan de familie en dierbaren …

 7. Een warme mens, integer muzikant en inspirerend leraar. Ik onthoud die fijne lessen die ik ooit kreeg lang geleden op het Lemmensinstituut.

  Sterkte aan de familie

 8. Beste Dirk,
  Hoeveel jaren hebben wij u gekend. Als jonge student aan het St. Lambertuscollege te Bilzen, waar je je eerste muzikale stappen zette bij Euterpe van L.Breemans. Later uit het veilige cocon van Bilzen gegroeid en de wereld verkend met je prachtige basstem. Je was niet alleen meer Limburger, maar wereldburger. Wij zullen nooit je prachtige muzikale ontwikkeling vergeten tot een icoon van de gregoriaanse en middeleeuwse muziek. Wij waren en zijn altijd fier geweest op onze beroemde dorpsgenoot. Zelf had ik het genoegen je enkele malen als organist te mogen begeleiden in de St.Mauritiuskerk te Bilzen. Wat toen opgevallen is , was je vriendelijkheid en menselijkheid, ondersteund door een buitengewone muzikaliteit. Het bericht van je ziekte sloeg in als een bom. Natuurlijk heb je gevochten om te blijven leven, zoals iedereen zou doen, maar het leven heeft voor ieder van ons verrassingen in petto, waartegen niemand opgewassen is. Een mooi en goed musicus is er niet meer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: