15•05•2014 Gent [B] Psallentes & Oltremontano @ Bijloke

Bijloke Psallentes & Oltremontano Hendrik Vanden Abeele

[NL] Uit de Sint-Baafsabdij van Gent is ons een gregoriaans hymnenboek uit 1469 overgeleverd dat uitzonderlijk veel sporen van gebruik vertoont. In dergelijke manuscripten werd in de loop der eeuwen wel eens iets weggekrast en door iets anders vervangen, maar dit hymnarium is daarvan een wel heel extreem voorbeeld. Vrijwel alle oorspronkelijke hymnemelodieën in het boek – zo’n honderd – werden in de 16de en 17de eeuw geschrapt of vernieuwd. Maar vaak bleven de oude melodieën nog gewoon zichtbaar.

Met dit merkwaardige geval van zichtbare en onzichtbare melodieën gaat Psallentes aan de slag. Oude en nieuwe hymnen liggen aardig in het oor en lenen zich mooi tot een metrische, bijna dansante vertolking. Met mannenstemmen en blazers bouwen Psallentes & Oltremontano een indringend en insisterend programma, dat naast de oude en oorspronkelijke en de nieuwe en herstelde melodieën ook enkele meerstemmige zettingen Dufay, Binchois en Dunstaple laat horen. Meer info en tickets hier.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: