12•05•12 Kortrijk [B] Jacobus… Jacobe!

Nostra phalans, Codex Calixtinus, Jacobus... Jacobe! Psallentes

Zaterdag/Saturday 12 mei/may 2012, Kortrijk, Sint-Maartenskerk

Praktische info / Practicalities

De acht zangeressen van Psallentes brengen een programma met Gregoriaanse en meerstemmige gezangen uit de Codex Calixtinus. Deze codex wordt bewaard in Santiago de Compostela en bevat een pelgrimsgids voor de vele bedevaartgangers. Door er uit te zingen brengen de zangeressen de apostel Jacobus de muzikale eer die hem volgens het manuscript toekomt. Van het eenvoudige ‘Psallet chorus celestium’ over het intieme ‘Clemens servulorum’ tot het uitbundige ‘Dum pater familias’. Alle middelen zijn goed om met puur vocaal werk de pelgrim naar Compostela te belonen.

 

2 thoughts on “12•05•12 Kortrijk [B] Jacobus… Jacobe!

Add yours

 1. Ik zou graag willen weten of deze uitvoering ook op CD te verkrijgen is.
  Ik zoek namelijk middeleeuwse muziek welke betrekking heeft op Santiago de C.

  Hoop van u te horen
  Mvrg
  Hans

  1. Beste Hans
   Dank voor je bericht, en dank voor je belangstelling in de muziek van Santiago de Compostela. Ik ben blij je te laten weten dat Psallentes een cd (bijna) klaar heeft, die officieel voorgesteld zal worden op een concert te Vollezele, op 25 mei 2013. Ik neem aan dat je misschien al eerder iets wil vinden, en dan kan ik je aanraden uit te kijken naar cd’s van onze collega’s van met name Anonymous IV en Organum. Van het eerste, een Amerikaans vrouwenensemble, is er het mooie ‘Miracles of Santiago’, van het tweede ensemble, Frans en onder leiding van Marcel Pérès, is er het album met de toepasselijke titel ‘Compostela’. Beiden zeker aanraders. In het algemeen kun je ook uitkijken naar opnames van de Codex Calixtinus, want dat is het manuscript dat de Middeleeuwse muziek voor/van Santiago bevat.
   Ik hoop dat dit je al wat geholpen heeft, aarzel niet om nog wat door te vragen als je daar behoefte aan hebt.
   Hartelijke groet

   Hendrik Vanden Abeele

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: