25•03•2012 Amsterdam [NL] Tenebrae [Psallentes & Marius van Leeuwen]

Zondag/sunday 25 maart/march Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ, 14u15

Theoloog Marius van Leeuwen zal praten over vroomheid en angst in de Middeleeuwen

De ‘donkere metten’ die in de christelijke liturgie altijd plaatsvinden tijdens de Goede Week bezingen de droefenis om de laatste dagen van Jezus. Het zijn onder meer klaagliederen van de profeet Jeremia, intens en a capella vertolkt door Psallentes. De eminente theoloog Marius van Leeuwen vertelt ons als onderdeel van het concert over de duistere kant van de periode voor Pasen; de vroomheid en angsten van de Middeleeuwse mens tegenover het lijden en sterven van Christus. 

Met klaagliederen en zogenaamde antifonen en responsoria uit een laatmiddeleeuws Franciscaans antifonarium uit Fribourg laat Psallentes de tijd van de Goede Week herleven. In feite staat de breuklijn tussen het donker van de winter en de wedergeboorte van het lentelicht centraal in dit concert. Aan dat licht zelf komen we in Tenebrae echter niet toe: aan het eind van het concert is de hele zaal in duisternis gehuld. Een intense en verstilde belevenis.

I.s.m. Organisatie Oude Muziek

Buy Tickets

One thought on “25•03•2012 Amsterdam [NL] Tenebrae [Psallentes & Marius van Leeuwen]

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: