Franciscan antiphoner - Psallentes' Tenebrae production
Fribourg, Couvent des Cordeliers, M2, f102r, badly damaged page with fragments of the Tenebrae-office - manuscript used for the Psallentes Tenebrae production - image via http://www.e-codices.unifr.ch

Donderdag/thursday 22 maart/march 2012 Rotterdam, Laurenskerk, 20u30

“Psallentes is een bijzonder gezelschap voor oude muziek. Zij richten zich op de rijke gregoriaanse kerkmuziektraditie, zoals die vooral bloeide in Middeleeuwen en Renaissance. Met de bestudering van talloze nationale en regionale handschriften geeft Psallentes steeds weer een nieuwe kijk op het gregoriaans, versterkt door hun fijnzinnige uitvoering ervan. In dit concert nemen zij u mee naar de laatste duistere nachten van de lijdenstijd, vlak voor Pasen. Het zijn de uren van de ‘tenebrae’, de sombere mystieke gezangen die klinken in de nacht van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag. Zij zingen deze schitterende antifonen, psalmen, responsoria en lamentaties uit Vlaamse antifonaria van de late Middeleeuwen. Het past prachtig in de middeleeuwse omgeving van de Laurenskerk. Psallentes neemt u mee naar de sfeer van de middeleeuwse kerken en kathedralen van waaruit deze passiegezangen in het duister opstegen. “

Toegang: €29,- / 27,- (Rotterdampas/65+) / 20,- (CJP/Collegekaart/Vrienden van LK)/ 18,- (t/m 16 jaar). Kaartverkoop viawww.oudemuziek.nl en de kassa van de Laurenskerk. Ook via De Doelen (www.dedoelen.nl of 010 217 17 17). Koffie en thee inclusief.

Laurenskerk_80
Laurenskerk Rotterdam (Photo credit: Alphast)