17•03•2012 Diest [B] Tenebrae

Zaterdag/saturday 17 maart/march 2012 Diest, Begijnhofkerk, 20u

Buy tickets

Fribourg, Couvent des Cordeliers, M2, f103r - Psallentes' Tenebrae production
Fribourg, Couvent des Cordeliers, M2, f103r, the responsory Omnes amici - manuscript used for the Psallentes Tenebrae production - image via http://www.e-codices.unifr.ch

Aan het responsorium ‘Tenebrae factae sunt’ (‘De duisternis viel in’) ontleent deze productie haar naam. De reeks van drie ‘donkere metten’ die in de christelijke liturgie sinds eeuwen plaatsgrijpen tijdens de Goede Week, bezingt heel specifiek de droefenis om Jezus’ laatste dagen. De negen lamentaties vormen dan ook de kern van Tenebrae.

Meer nog dan van een evocatie van een eeuwenoude christelijke traditie wil Psallentes met dit concert uitzoomen naar het steeds doordraaiende rad van de seizoenen – in dit geval dan de breuklijn tussen het donker van de winter en de wedergeboorte van het lentelicht. Aan dat licht zelf komen we in ‘Tenebrae’ niet toe : aan het eind van het concert is de hele ruimte in de duisternis gehuld. Gaandeweg worden daartoe één voor één een reeks kaarsen gedoofd. Een heel sfeervol, zuiver, stil en eenvoudig gebeuren, vrijwel zonder beweging – maar niet onbewogen.

Vijf zangers blijven zeventig minuten lang puur vocaal bezig. Monotoon maar gedreven. Heel af en toe een vleugje meerstemmigheid, heel af en toe een streep virtuositeit. Psallentes’ meest sobere en meest intieme productie ooit.

3 thoughts on “17•03•2012 Diest [B] Tenebrae

Add yours

  1. Ha Hendrik,

    WEat een prachtig programma! Ik probeer zeker de 17e maart naar Diest te komen.
    Wieland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: